Hírek, események

500 millió forinttal segíti az Agrárminisztérium a koronavírus járvány miatt bajba jutott haltermelőket és halfeldolgozókat

500 millió forinttal segíti az Agrárminisztérium a koronavírus járvány miatt bajba jutott haltermelőket és halfeldolgozókat


Az Agrárminisztérium a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintnyi többletforrás felhasználásával több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében.


Dr. Nagy István agrárminiszter közleménye szerint  a támogatási programok célja Magyarország élelmiszerellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezzel pedig a munkahelyek védelme. Az Agárminisztérium közleménye szerint a támogatási konstrukciókat a lehető legegyszerűbb formában állította össze a tárca, hogy mind kérelmezésük, mind kifizetésük a lehető leggyorsabb legyen. A támogatási kérelmek beadásához szükséges új elektronikus felület már előkészítés alatt áll. 


A MA-HAL kezdeményezésére az akvakultúra ágazatban foglalkoztatáshoz kötötten lehet majd pályázni a támogatásra, a felhívás keretösszege 500 millió forint lesz. A vissza nem térítendő támogatás igénybevételét lehetővé tevő hazai jogszabályt májusban az Európai Bizottság jóváhagyta, így megnyílt a lehetőség a részletszabályokat tartalmazó miniszteri rendelet kihirdetésére. A támogatás igénybevételét lehetővé tevő rendelet várhatóan június elején jelenik meg a Magyar Közlönyben, így a tervek szerint az akvakultúra ágazat esetén a támogatási program elektronikus felülete június legvégétől két héten keresztül tartó kérelembenyújtási szakaszában nyílik meg.
 « vissza