Hírek, események

A Dinnyési Tükrös Ponty Napja 2019. október 26.

A Dinnyési Tükrös Ponty Napja 2019. október 26.

2019. október 26-án szerettel várnak mindenkit, a hagyományos, október végi Dinnyési Tükrös Ponty napjára, melyet a Dinnyési Halivadéknevelő, a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségéve, a Dinnyési Baráti Kör, az Iglice népdalkör és a Kemencés Teki közösen tart a Dinnyési Hagyományőrző Központban 10.00-16.00 óráig.

 

“A Dinnyési Tógazdaság Magyarország első halkeltetője, 1963-ban itt szaporították először nagyüzemileg a helyi tájfajtát, a dinnyési tükrös pontyot. A fajta nemcsak a tenyésztői munkának, hanem a helyi környezeti adottságoknak is köszönheti jó hírét.. Jelenleg az országban kb. 30 tájfajta létezik. Ezek vegyesen tükrös, pikkelyes, vad formájú fajták, különböző értékmérő tulajdonságokkal. Ezek közül az egyik legrégebbi és jól bevált a mi Dinnyési Tükrös pontyunk. Európában egyedülálló Magyarország, hogy a pontyból fajtákat tart nyilván.” – Szabó Krisztián, a Dinnyési Halivadéknevelő vezetője

 

Szeretnénk ha a Velencei-tó kulturális értékei között gasztronómiai kincseket is bemutathatnánk, ezért ez a jellegzetes halfajtát többféle változatban is megkóstolhatjuk a Dinnyési Tükrös Ponty napján.

 

A családi halas napon halászlevet kóstolhatunk a MOHOSZ, a Dinnyési Halivadéknevelő és a Dinnyési Baráti Kör jóvoltából. Kemencés Teki kenyérlángossal készül, melyek között lesz halas is. A gyerekekkel sós halsütit készítenek, melyet a kerti kemencében sütnek majd ki.


A nagymamák sütemény és lekvárversenye nevezett tételekből is kóstolhatunk az Iglice népdalkör asztalánál.
Halsimogató, halas ügyességi játékok, halfelismerő verseny is lesz a Halivadéknevelő és a MOHOSZ Velencei-tavi Kirendeltségének szakemberei jóvoltából. A Felhő Csoport halas játékligete a főépület múzeumi szobájában és az előtte lévő téren találjuk majd meg. Nosztalgia fotósarok is vár minket az udvaron.

 

 « vissza