Hírek, események

A MA-HAL, a MAGOSZ és a NAK továbbra is azon dolgozik, hogy a hazai haltermelők és halfeldolgozók megfelelő jogszabályi környezetben működjenek

A MA-HAL, a MAGOSZ és a NAK továbbra is azon dolgozik, hogy a hazai haltermelők és halfeldolgozók megfelelő jogszabályi környezetben működjenek

 


A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ)  és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) továbbra is azon dolgozik, hogy a hazai haltermelők és halfeldolgozók megfelelő jogszabályi környezetben működjenek.

A most aláírt együttműködési megállapodásban a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet tagszervezetei azt szeretnék, hogy ha a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara továbbra is magas színvonalon képviselné érdekeiket a halászati ágazatra vonatkozó jogszabályok megalkotása és véleményezése során, valamint a pályázati munka területein, amelyek a haltermelés növelésének elsőrendű feltételei. Különösen érzékeny területek a vízdíj és a vízkészletjárulék kérdése, a halfogyasztó madarak gyérítése, a halászati törvény módosítása, illetve és a MAHOP időarányos végrehajtása és a MAHOP Plusz elindítása, továbbá a halastavak ökoszisztéma szolgáltatásainak elismerésének bevezetése.


A MA-HAL továbbá kéri a kamara segítségét a halfogyasztás növelését ösztönző marketing stratégia végrehajtásában, valamint a halász szakma elismertségének növelésében.

 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) tizenhét szakmai szervezettel együttműködve állít közös listát a tavaszi agrárgazdasági kamarai választásokra – megvalósítva az agrárium valamennyi szereplőjének képviseletét. Az erről szóló együttműködési megállapodást 2022. január 14-én írták alá a szervezetek képviselői Budapesten. A MAGOSZ tizenhét szakmai szervezettel együttműködve indul a 2022. május 20-i agrárgazdasági kamarai választásokon. A mostani megállapodás a MAGOSZ és a támogató szervezetek között 2017-ben létrejött és az akkori választásokon komoly sikert elérő szövetséget erősíti meg. Az együttműködés célja – az elmúlt időszakhoz hasonlóan - továbbra is az, hogy a kihívásokra gyorsan és határozottan reagálva, együttesen, közös erővel képviseljék az ágazat érdekeit.

 

 

 

A MAGOSZ 2013-ban 11 szervezettel összefogva teremtette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felépítésének és hatékony működtetésének alapjait, egy olyan együttműködés keretében, amely - további csatlakozó szervezetekkel kibővülve - mostanra a teljes ágazatot lefedi. Az összefogás eredményeként a NAK olyan eredményeket ért el, amely elképzelhetetlen lett volna egy erős köztestület nélkül, és amit az elmúlt időszakban a pandémia alatti helytállása is bizonyított.
A MAGOSZ és az együttműködő szervezetek célja ennek a közös munkának folytatása, az ágazat érdekeinek hatékony képviselete.

 

 

A tizenhét, a MAGOSZ-szal ma együttműködési megállapodást aláírt szervezet:

 

Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége; Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége; Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Gabonatermesztők Országos Szövetsége, HANGYA – Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Együttműködése, Kisgazda Polgári Egyesület, Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, Magyar Állattenyésztők Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége, Országos Erdészeti Egyesület, Országos Magyar Méhészeti Egyesület, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.« vissza