Hírek, események

Az EU végre elismeri az édesvízi haltenyésztést - Erdős Norbert sajtóközleménye

Az EU végre elismeri az édesvízi haltenyésztést - Erdős Norbert sajtóközleménye

Az EU végre elismeri az édesvízi haltenyésztést
Erdős Norbert sajtóközleménye

 
„A most megszavazott jelentésben az Európai Parlament méltatja az édesvízi haltenyésztést, mely jelentősen hozzájárul az európai polgárok élelmiszerellátásához, s jelentős környezeti szolgáltatásokat biztosít. Ezért az Európai Uniónak megfelelően finanszíroznia kell az édesvízi ágazatot. Közös sikerünk, hogy a parlamenti állásfoglalás kifejezetten kéri az akvakultúrára szánt uniós fejlesztési pénzek egyötödének az édesvízi haltenyésztésre történő fordítását” - jelentette ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a plenáris szavazást követően, Strasbourgban. A dél-alföldi politikus hozzátette: „Első alkalommal mondja ki egy uniós dokumentum, hogy az édesvízi akvakultúrára a tengeri akvakultúrától teljesen eltérő környezeti fenntarthatósági normákat kell alkotni. Ez a magyar haltenyésztők egyik régóta hangoztatott kérése”.
 
Erdős Norbert kiemelte: a magyar vidék érdeke, hogy az édesvízi haltenyésztést segítő uniós források a jövőbeni halászati költségvetés 4 százalékos apadása ellenére növekedjenek. Az akvakultúra üzemek elsősorban a ritkán lakott aprófalvas, tanyás térségekben bírnak jelentős munkahelyteremtő és népesség-megtartó képességgel. Amellett, hogy növelik a turizmust, egészséges élelmiszert állítanak elő, sőt ökoszisztéma-szolgáltatásokat is nyújtanak ezeken a területeken. „Sikerült meggyőznöm a képviselőtársakat, hogy az uniós akvakultúra ágazatra a jelenlegi 1280 millió euró helyett körülbelül másfélszer magasabb költségvetésre lenne szükség, s az édesvízi ágazat ennek egyötödét kapja meg, hiszen a teljesítménye is az összeurópai ágazat 20 százalékát teszi ki” - tette hozzá a fideszes politikus.
 
Erdős az akvakultúra-beruházási támogatások kapcsán elérte, hogy a beruházási kedv fellendítése és a haltenyésztők szükséges megsegítése érdekében a Parlament állásfoglalásában kérje az édesvízi akvakultúrába történő beruházások támogatási intenzitásának 75 százalékra történő megemelését, melyet a 2020 utáni halászati politikában lehetne bevezetni. „A módosító indítványban felkérem az Európai Bizottságot, hogy a vidékfejlesztéshez hasonlóan, az Európai Beruházási Bankkal közösen az akvakultúra-beruházásokhoz és a forgóeszköz-finanszírozáshoz is dolgozzon ki uniós szintű kamattámogatási rendszert” - jelentette ki a dél-alföldi politikus.
 
„Egyetértek az egyablakos ügyintézési rendszernek a halászati és akvakultúra ágazatban történő bevezetésével. A halászok és a haltenyésztők életét jelentősen megkönnyítené, ha a releváns okmányokat egyetlen, valamennyi hatáskörrel rendelkező hatóságnak kellene bemutatni. Erre kell törekednünk Magyarországon is” - hangsúlyozta Erdős Norbert.
 
Az EP jelentése a jövőre nézve is fontosnak tartja az akvakultúrához kapcsolódó kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység fokozott uniós támogatását, különös tekintettel a gazdasági fenntarthatóságot és a nemzetközi versenyképességet érintő területekre, mint például az energia- és erőforrás-hatékonyság, a biológiai alapok fejlesztése vagy magasabb szintű ökológiai szolgáltatások nyújtása.
 
Erdős Norbert hangsúlyozta: a valóságban az édesvízi akvakultúra több mindenben különbözik a tengeri akvakultúrától, mint hasonlít rá, hiszen ebben az ágazatban az állománymegőrzés, a takarmányozás vagy a szaporodás teljesen más gyakorlatot igényel. „Kifejezetten örülök, hogy az EP külön fejezetben kívánja szerepeltetni az édesvízi akvakultúrát az uniós halászati politikán belül.  Egyedi és eltérő szabályokat kellene meghatározni a tengeri és az édesvízi ágazatra, mely különösen a környezeti fenntarthatóság területén indokolt”.
 
 
Strasbourg, 2018. június 13.
 
További információ:
Erdős Norbert irodája: +33-3-881-77716
 « vissza