Hírek, események

FEAP: Az akvakultúrát támogató stratégia a koronavírus vészhelyzet idején

FEAP: Az akvakultúrát támogató stratégia a koronavírus vészhelyzet idején

 

2020. március 25.

Dr. Halasi-Kovács Béla, nemzetközi ügyekért felelős elnökségi tag, MA-HAL

 

Az európai halgazdálkodási ágazat súlyos és váratlan kihívásokkal néz szembe a koronavírus-járvány miatt, amely veszélyezteti a piac hallal történő ellátásának képességét. A helyzet rendkívül súlyos, mivel minden európai kormány próbál egészségügyi és protekcionista intézkedéseket tenni, miközben megpróbálja minimalizálni a COVID-19 terjedését. Ez a dokumentum határozott javaslatokat tesz a helyzet leküzdésére egész Európára kiterjedő megoldásokkal.

 

CÉLKITŰZÉS

Biztosítani a halak piacra juttatását az európai haltenyésztő szektor normális működésével, elkerülve ugyanakkor az ágazat összeomlásának kockázatát.

 

STRATÉGIA

A haltenyésztés sajátosságait figyelembe véve a cél elérésének egyetlen módja a sürgős, erőteljes és rendkívüli intézkedések elfogadása uniós szinten annak megakadályozása érdekében, hogy a koronavírus vészhelyzet visszafordíthatatlan negatív hatással legyen az egyes halgazdaságok normális működésére. Ez a dokumentum kétlépéses megoldást kínál, amely szerint mindkét fázist alkalmazni kell.

 

1. lépés: Likviditás biztosítása a haltermelőknek

Cél: Elkerülni, hogy a likviditási problémák befolyásolják a normális működés költségeinek (fizetés, takarmány, oxigén, szállítás stb.) kifizetését a következő intézkedéseken keresztül:

 

1. A de minimis állami támogatás azonnali aktiválása és felső határ 120 000 euróra emelése.

 

2. Az ETHA pénzek felszabadítása. Beleértve:

  • a adminisztratív eljárások egyszerűsítését;
  • az előfinanszírozási eljárások alkalmazását a jelenlegi visszatérítési rendszer figyelmen kívül hagyásával;
  • a működési költségek (mint például a takarmányok) és a vészhelyzet által okozott károk elszámolhatóvá tételét;
  • a halgazdálkodások közvetlen pénzügyi támogatásának lehetővé tételét;
  • olyan garanciák nyújtását, amelyek megkönnyítik a rövidtávú források való hozzájutást a bankrendszertől.

3. Egyéb intézkedések

  • Az ETHA-n túl további finanszírozási források biztosítása, beleértve az adóhivataloknak, a társadalombiztosítási intézményeknek és a bankoknak nyújtott részletek kifizetésének több hónapon keresztüli befagyasztását.
  • A termelői szervezetek további megerősítése termelési és marketingterveik végrehajtásában. Beleértve a kiadási korlát 12%-ra történő emelését, az előfinanszírozási korlát 100%-ra történő növelését, valamint egyéb lehetőségeket biztosítva a termelési és marketingterveikben, például az ideiglenes tárolási mechanizmusok végrehajtását.

 

2. lépés: A termelt halállományokkal való gazdálkodás

Az állománygazdálkodás a legnagyobb kihívás, amivel ebben a válságban a haltermelők szembesülnek. A halak növekedését le lehet lassítani, de nem lehet megállítani. A kontrollálatlan biomassza-növekedés már eleve hatással van az állomány életben tartásának és egészségi állapotának megőrzésére, ugyanakkor kiváltja a hirtelen árcsökkenés kockázatát a piacok teljes újranyitása után. A halak HORECA csatornán keresztüli értékesítése teljesen megszűnt, és a friss halak kiskereskedelme lelassult.

 

Cél: Elkerülni az állomány biomasszájának kezelésével és a piac későbbi összeomlással kapcsolatos problémákat.

Minden halgazdaságban csökkenteni kell a biomasszát, hogy megakadályozzák a gazdaságok nevelő és tároló kapacitásának túllépését. Innovatív és életképes módszereket kell bevezetni a biomassza kezelésére, de ezek megkövetelik a halak lehalászását. A megoldások az alábbiak lehetnek:

 

a) A halak tárolása a termelő rendszerből eltávolítva: filézett vagy nem filézett formában, illetve fagyasztva. Átmeneti tárolási intézkedések léteztek a múltban a halászati ágazatban is, és manapság használják a mezőgazdasági termékeknél. Jelenleg ezek a legmegfelelőbb megoldások a termelt halak számára, még ha eljárásrendi és műszaki kérdéseket meg is kell oldani

 

b) A halak értékesítése közbeszerzésen keresztül (nyilvános étkezdék, kórházak, katonaság stb.).

 

c) A halászati terméktöbbletnek közvetlenül az Európai Unió általi felvásárlása

 « vissza