Hírek, események

Közel tíz százalékkal emelkedhetnek a halászatra fordítható EU-s források

Közel tíz százalékkal emelkedhetnek a halászatra fordítható EU-s források

Mintegy tíz százalékkal közel 7,74 milliárd euróra emelkedhetnek a halászatra fordítható európai uniós források - jelentette ki Erdős Norbert fideszes európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján.
 

A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint az Európai Parlament a közelmúltban döntött a következő Erdős Norbert hangsúlyozta: az Európai Bizottság ajánlása szerint a halászati ágazatot 4,5 százalékos elvonás érte volna, azonban a módosító indítványok hatására közel tízszázalékos forrásemelkedés valósulhat meg, és az országba érkező halászati források 87 százalékáról a magyar irányító hatóság dönthet, csak 13 százalék marad Brüsszel hatáskörében.

 

 

A kormánypárti politikus megjegyezte, a vissza nem térítendő támogatások koncepcióját sikerült megőrizni. Az eredmények közül Erdős Norbert hangsúlyozta, hogy a fiatal halászok egyre több uniós támogatást kaphatnak. Ezzel kapcsolatban kifejtette, lehet majd forrásokat fordítani arra, hogyha egy fiatal halász egy idősebbtől meg akarja venni a halgazdaságot.

 

Erdős Norbert kitért arra is, hogy a következő ciklusban a termelő beruházások mellett akva-élelmiszeripari, állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági beruházásokra is tervezik kibővíteni a támogatásokat. Emellett édesvizekre is kiterjesztenék a Horizont kutatás-fejlesztési, illetve a környezetvédelmi és halászati adatgyűjtési forrásokat.

 

A közelgő EP-választások kapcsán a képviselő hangsúlyozta, hogy a területen elért eredmények is azt mutatják, hogy a Fidesz-KDNP elkötelezett a halászati ágazat támogatása iránt.

 

Az Európai Parlament Halászati bizottságának magyar tagja jelentős eredménynek nevezte, hogy a jövőbeni pénzalapot Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapnak hívják majd. 

 

Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke elmondta: a mostani támogatási ciklusban mintegy 51 millió euró szolgálja a magyar halgazdálkodási operatív programot, melyből közel 39 milliót az Európai Unió, a fennmaradó összeget pedig a magyar kormány biztosítja.

 

A jövőben megnövekedő források halastavak gátrendszerének felújítását, új tavak építését és új technológiák kiépítését is lehetővé tehetik - tette hozzá.

 

(MTI)« vissza