Hírek, események

Módosult a horgászati célú háromnyaras piaci ponty középára

Módosult a horgászati célú háromnyaras piaci ponty középára

 

A  Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet 2022. április 8-án kezdeményezte a Magyar Országos Horgász Szövetségnél a 2022. február 17-én megállapodott háromnyaras piaci ponty középárának felülvizsgálatát.


2022. február 25-én Oroszország megtámadta Ukrajnát, aminek következtében soha nem látott mértékben nőttek az energia árak az Európai Unióban, így hazánkban is, ugyan a kormány úgy döntött, hogy 2021. november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árát 480 forintos felső határral rögzíti, azonban a kormány újabb döntése alapján 2022. március 10-től az üzemanyagár stop már nem vonatkozik a 7.5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek és kamionok tankolására. Jelenleg a halszállítást végző tehergépjárművek kénytelenek piaci áron tankolni a magnyomású kútoszlopnál, így most a haltermelők 700 forintot fizetnek a gázolajért literenként, ami 45 %-os költségnövekedést jelent a fuvarozásban. Tekintettel a gázolaj árának drasztikus drágulására, a haltermelők nem tudják tovább tartani a helyre fuvarozott horgászati célú piaci ponty esetében a korábban megállapodott 1.100 Ft/kg + ÁFA középárat, ezért a MA-HAL javasolta az 1.200 Ft/kg + ÁFA középár bevezetését.


A MOHOSZ a fentiekre tekintettel elfogadta a MA-HAL javaslatát és a piaci pontyra vonatkozó 2022. tavaszi beszerzésekhez közösen meghatározott 1.100 Ft/kg+ÁFA irányárat 1200 Ft/kg+ÁFA-ra módosította a mai napon (ajánlott középár), a módosítás visszamenőlegesen április 15. napjától (határnap, mint szállítási nap) érvényes azzal, hogy a már kiállított számlák nem módosíthatók, illetve a különbözet utólag nem számlázható ki.


További részletek a körlevélben.
 « vissza