Hírek, események

Tájékoztató: Szakhatósági engedélyhez kötik május 21-től a 3,5 tonna alatti járművekkel végzett áruszállítást

Tájékoztató: Szakhatósági engedélyhez kötik május 21-től a 3,5 tonna alatti járművekkel végzett áruszállítást

 

A kisáruszállító fuvarozók engedélykötelezettségének hazai jogi szabályozása 2021. december 27-én született meg, amikor kihirdették a Magyar Közlöny 242. számában a 791/2021-es módosító rendeletet, így 2022. május 21-ől a 3,5 tonna alatti, fuvardíj ellenében végzett árufuvarozást a szakhatóságnál (kormányhivatalnál) kiváltható tevékenységi engedélyhez kötik. Az engedély kiváltásának egyik feltétele a szakmai irányító kijelölése. Mindez azokra a 2,5 tonna össztömeget meghaladó kisteherautósokra vonatkozik, akik díj ellenében árut fuvaroznak, azaz az eddigi 3,5 tonnás határt lejjebb vitték.


Fontos kiemelni, hogy a kötelezettség továbbra sem vonatkozik a saját árujukat szállító vállalkozásokra, csak azokra a piaci szereplőkre, akik fuvardíj ellenében közlekedési szolgáltatóként vannak jelen.

 

A jogszabályváltozás tehát csak a díj ellenében történő halszállításokra vonatkozik, a saját hal fuvarozása 3.5 tonnát meg nem haladó gépjármű esetében továbbra sincs szakhatósági engedélyhez kötve.« vissza