Halegészségügy, Halbetegségek

Halegészségügy, Halbetegségek

A magyarországi halgazdálkodás magába foglalja a tógazdaságokban és az intenzív üzemekben  történő  haltermelést, valamint a horgászati célú vízterület-hasznosítást. Az évről évre növekvő haltermelés és  a horgászat iránt érdeklődők számának folyamatos emelkedése időről időre felvet különböző halegészségügyi problémákat. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és a Nemzeti  Agrárgazdasági Kamara (NAK) elkötelezett a hazai halegészségügyi helyzet javításában, ezért törekszik  naprakész információkkal ellátni a haltermelőket és a horgászszervezeteket.

Az állatszállítási egyszerűsítések az Unió határain belül a vizet a számtalan kórokozó éltető és terjesztő  közegévé tették. Idegen területekről beszállított élő halak soha nem látott új kórokozókat hozhatnak magukkal,  melynek következménye újabb és újabb megbetegedések megjelenése lehet, ezért a Magyar Akvakultúra és  Halászati Szakmaközi Szervezet törekszik egy nemzeti védekezési-megelőzési stratégia kialakítására. Kiadványunk elsősorban a haltermelők és horgászvízkezelők számára íródott mint segédanyag, azonban  hasznos segítséget adhat az állatorvosoknak, valamint hallal foglalkozó zoológusoknak is. Jelen kiadvány  segítségével felismerhetőek egyes halakat érintő megbetegedések, valamint fontos információkat tartalmaz a megelőzéssel, védekezéssel és gyógykezeléssel kapcsolatban.

A kiadvány ismerteti a legújabb kutatási eredményeket, amit felhasznál a javasolt gyógykezeléseknél,  hangsúlyozva a megelőzésen alapuló védekezést.

Letöltés