Halgazdálkodás és Érdekképviselet Magyarországon

Halgazdálkodás és Érdekképviselet Magyarországon

"Aki nem ismeri a halászok életét és munkáját, talán úgy képzeli el, hogy a halászat és hálóhúzás olyan vidám, nótás őszi szórakozás, mint egy szüreti mulatság, ahol dolgoznak is persze, de azután kackiás menyecskék várják a daliás halászlegényeket borral és forró halászlével. Hát erről szó sincs! (…) Aki azonban belevaló ebbe a szép, ősi mesterségbe, az sohse kíván mást, és ha mégis ott kell hagynia, mindig visszakívánkozik a vizek mellé, mint fogságból a vadliba.” (Fekete István: Halászat, 1955.)

 

A magyar haltermelők és halászok foglalkozása – Fekete István szavaival összhangban – az egyik legnehezebb mezőgazdasági munkának számít. Gondoljunk csak bele, amikor egy hideg, esős októberi-novemberi nap más szinte ki sem kívánkozik a meleg szobából, a halászok akkor is derékig a jéghideg vízben állva húzzák a lecsapolt tó halágyában a hálót, hogy a karácsonyi asztalra hal kerülhessen. De nincs ez másként egy forró nyári napon sem, ugyanis a haltermelés nem csak az őszi lehalászásból áll, a halászember mindig a vízparton van.

 

Egy szakma hosszú távú sikeres fennmaradása nem valósulhat meg erős, szakmailag kifogástalan érdekképviseleti szervezet nélkül, melyben a magyar halászati szervezetek mindig az élen jártak. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) méltó jogutóda a HTSZ, a HOSZ és a HTT, a HALTERMOSZ, a MASZ és a MAHAL szervezeteknek, ugyanis ezek örökségét továbbvíve, ugyanakkor a jelenkor kihívásainak való megfelelés miatt kellően modernizálva hatékonyan és eredményesen képviseli az ágazat érdekeit. A MA-HAL tevékenysége rendkívül széleskörű, a szakmaközi szervezet feladatkörén jelentősen túlmutat, hiszen a halászat és haltenyésztés oktatásától kezdve a halfogyasztás népszerűsítésén és a halmarketingen keresztül a fenntartható, innovatív haltermelésig az ágazat minden szintjén képviselteti magát. 

 

A kiadvány, amit a kezében tart a kedves olvasó, ezt a rendkívül sokrétű, immár több mint 60 éve tartó munkát mutatja be úgy, hogy érdekes információkat találhassanak benne a szakmabeliek és az egyszerű halszerető emberek egyaránt.

 

A fenti sorokkal kívánom, hogy mindenki, aki elolvassa a jubileumi kiadványt, átérezze e nehéz szakma minden szépségét!

 

Dr. Nagy István agrárminiszter

 

 

 

60. éves Jubileumi kiadvány (2017)

Letöltéshez kattintson ide.

A kiadvány a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával készült 300 példányban.

 

60. éves Jubileumi kiadvány - HU (2018)

Letöltéshez kattintson ide.

A kiadvány az Agrárminisztérium támogatásával készült 375 példányban.

 

60. éves Jubileumi kiadvány - EN (2018)

FISHERIESAND FISHERIES ADVOCACY IN HUNGARY

Letöltéshez kattintson ide.

A kiadvány az Agrárminisztérium támogatásával készült 125 példányban.