Hírek, események

A lápi póc lett az év hala 2023-ban

A lápi póc lett az év hala 2023-ban


A Magyar Haltani Társaság (MHTT), folytatva a hagyományokat, a 2023-es évre is meghirdette „Az Év Hala” választást, melyre ezúttal is három halfajt javasoltak.

 

A jelöltek között a sügér, a selymes durbincs és a lápi póc is ott volt, a díjat végül azonban csak az utóbbi vihette el, kiemelkedő, 50,08 százalékos szavazatmegoszlási aránnyal. A lápi pócra 2907-en, a sügérre 2205-en, míg a durbincsra 693-an szavaztak december 31-ig.

 

A vízszabályozási munkálatokat követően az egykor tömeges állománnyal bíró fajnak mind az élőhely-kiterjedése, mind pedig a hazai állománymérete jelentősen lecsökkent. Fennmaradt állományai mára egymástól elszigetelten, holtágakban, tőzeglápokban, sekély vizű tavakban, kisebb vízfolyásokban és csatornákban vannak jelen.

 

A lápi póc további fennmaradását az egyre gyakoribbá váló száraz periódusok, valamint a Kelet-Ázsiából származó inváziós amurgéb is fenyegeti. Természetvédelmi szempontból igen értékes, fokozottan védett, bennszülött halfajról van szó, melynek eszmei értéke példányonként 250 ezer magyar forint.« vissza