Immár tizenegy éve, hogy február utolsó szombatján Dávodon rendezik meg az évadnyitónak is nevezett püspökpusztai csukapörköltfőző versenyt. A főzőverseny ötlet és megvalósító gazdája Horváth Árpád, aki ma már nem a halászatban dolgozik. Az idei versenyt Dávodon belül új helyszínen szervezték, ami a 38 versenyző csapatot egyáltalán nem zavarta meg, ugyanis mindenki a legjobb teljesítményét nyújtotta.
Egy évtizeden keresztül a Szigeti csárda előtti teret lengte be a pörkölt illata, míg idén a Ponty-Papa rendezvényház adott otthont a versenynek. Horváth Árpád szeretettel említi az előző helyszínt, mert minden igényt kielégítettek a versenyzők számára. A váltásra azért volt szükség, mert a sátrakat hét éve a Ponty-Papa rendezvényház tulajdonosa, a névrokon Horváth Roland építteti fel a kollégáival, s a helyszín változtatásával tulajdonképpen haza érkezett a rendezvény. A Ponty-Papa rendezvényház nem csak a helyszínt biztosítja, hanem különböző díjakkal is szponzorálja a rendezvényt. S ami a legfontosabb, a versenyzők is azonnal megkedvelték az új helyszínt, mert kulturált, színvonalas az ellátás, a sátrak elrendezése. Talán az új helyszínnek is köszönhető, hogy soha ennyi versenyző nem indult a versenyen, amely már egész korán nemzetközivé nőtte ki magát. A déli szomszéd országokból évek óta érkeznek a rendezvényre a versenyzők.
Horváth Árpád magánemberként szervezi, finanszírozza a főzőversenyt. Az első főzőverseny szervezésekor még halőrként dolgozott egy bajai horgászegyesületnél, ma már egzisztenciális okokból egy villamossági cégnél keresi a kenyerét. A hal azonban továbbra is meghatározó az életében, hiszen egészen fiatal kora óta áll oda a bogrács mellé. Számos korábbi halfőző versenyen vett részt úgy, hogy a pontyhalászlé főzőversenyt megnyerte, így a kupákból is komoly gyűjteményt őriz a vitrinjében. Árpád büszke arra, hogy Bálint fia is „megfertőződött” a hal szeretetével, olyannyira, hogy Bálint éppen tíz évvel ezelőtt Nagybaracskán megnyerte a nagy hírű Sobri Kupát. (Csak zárójelben: ezen a versenyen e sorok írója is részt vett a zsűrizésben, így igazolhatja, hogy az anonim bírálat során valóban a legfinomabb ponty halászlé nyerte az első díjat.) Bálint már 23 éves, az óbudai egyetem informatikai szakon tanul.
Az idei versenyre az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők, de jöttek halfőzők Szerbiából, Horvátországból is. Árpád szerint fontos, hogy ne csak a pontyot, harcsát népszerűsítsék a halfőző versenyeken, hanem a csukát is. A versenynek is köszönhetően az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a csukaételek főzése. A csuka emberi táplálékként kedvelt, rendkívül tiszta, fehér húsú és ízletes, de szálkás hal. Húsminőségét befolyásolhatja a víz tisztasága, melytől kedvezőtlen esetben iszapízűvé válhat, valamint a ragadozó által elfogyasztott táplálék tulajdonsága is. Húsa kiválóan alkalmas halászlé készítéséhez. Megsütve tűzdelik vagy töltik, de népszerű a húsából készített pörkölt vagy a káposztás csuka is. Az idei csukapörkölt főzőversenyen már két kategóriában hirdettek eredményt, mert a pörköltön kívül többféle ízletes csukaétel készült a bográcsokban. Az idei évben gombás csuka mellett készült csuka halászlé, párolt, rántott, káposztás csuka is. És nem maradhatott el a fánksütés sem, hiszen öt kilogramm lisztből a dávodi nyugdíjas klub asszonyai lepték meg a zsűrit és nagyközönséget a szalagos, lekvárral ízesített fánkkal.
Alcím: Cél a csuka népszerűsítése
Minden évben kérdés volt, hogy lesz-e elegendő alapanyag a csukaételek főzéséhez, mivel februárban a horgászok számára tilalmi időszak van a csuka fogására. A klímaváltozás sem kedvez a csuka szaporodásának, mert a hidegebb, mérsékelt égövi időjárást kedveli, így a melegebb évszakokban kevesebb példányt tudnak a horgászok kifogni a természetes vizekből. Árpád ezt azzal igazolta, hogy kisszerszámos halászként október elejétől január 31-ig csupán két csukát tudott kifogni. Árpád szerint a csuka lassan el fog tűnni a vizeinkből, s a helyét a süllő fogja átvenni.
A főzéshez szükséges csukamennyiséget immár hét éve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) biztosítja úgy, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNZrt) gyűjti be és tisztítja meg a csukát a versenyzőknek. A rendezvényen minden évben találkozhatunk újdonsággal: az idén nem csak az új helyszín tette érdekesebbé a versenyt, hanem kötényt és oklevelet is kapott minden résztvevő. E mellett különdíjakat is kiosztottak, így a 12 éves versenyző sem távozott üres kézzel. A remek hangulatról nem csak a kellemes időjárás, hanem a két zenész, Nemes Tamás és Nagyházi Szabolcs gondoskodott. A zsűri összetétele sem változott: Pekanov Mátyás, Gunya Gábor, Petelei Gábor, Radnóti Miklós, Sveths Zsolt, Metzker Krisztina, vendég zsűritag Németh Lajos meteorológus rangsorolta az ételeket. A zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, mert egyre változatosabb, finomabb csukaételek készültek. A versenyzők között ugyanis számos halfőző bajnokot láthattunk.
Árpád végezetül külön szólt a támogatókról. A Dr. Németh István elnök, és Timmel Ede ügyvezető igazgató által vezetett MA-HAL mellett a már említett BHNZrt vezetése, Szári Zsolt vezérigazgató és Fodor Ferenc termelési igazgató is felkarolta a rendezvényt, miként a helyszínt biztosító Ponty-Papa vendégház vezetése is. A térség országgyűlési képviselője, Zsigó Róbert szintén hozzájárult egy ajándékcsomaggal az eredményhirdetéshez, s Dávod polgármestere Kender Gábor is kilátogatott a versenyre. Árpád szerint nem szabad lemondani a csuka népszerűsítéséről, így már a jövő évi főzőverseny időpontja – 2026. február 26.-a – is ismert.
Horváth Roland, a Ponty-Papa rendezvényház tulajdonosa a névadással kapcsolatban elmondta, hogy az apósa tiszteletére – aki sajnálatosan már elhunyt – nevezték el a létesítményt. A rendezvényház egy hektáron több épületegységből áll, s a nevéhez illően a vendégházakban hetven főt tudnak elszállásolni. Az étteremben 150 főt tudnak egyidőben kiszolgálni, mégpedig hagyományos, de a helyi ízeket felelevenítő magyaros ételekkel. Igazi családi pihenő helyet alakítottak ki, hiszen a gyerekekre is gondolva játszótereket is építettek. De van mód kerékpártúrához kerékpárt, evezéshez kajak-kenut bérelni.
A rendezvényház a téli hónapokban csak a lefoglalt rendezvények időpontjában nyit ki. Esküvőket, születésnapokat tartanak, falusi hagyományőrző rendezvényeknek (például disznó vágásnak) adnak otthont, de cégek is igénybe veszik a csapatépítő programok megtartásához. Dávod kis falu, 2500 lélekszámmal, de évezredes történelmi hagyománnyal rendelkezik, s egyre többen fedezik fel országszerte a Bács-Kiskun vármegye Bajai járásában, a Duna bal parti oldalán, a Ferenc-csatorna mentén fekvő települést. A hírnév növeléséhez, a turizmus fellendítéséhez az is szükséges, hogy az ide látogató turista az igazi magyaros vendéglátást tapasztalja meg, s ehhez kényelmes, kulturált infrastruktúra nyújtson pihenési lehetőséget. A rendezvényház minden szempontot kielégít, ezért is kell a téli hónapokban gyakran kinyitniuk.
A rendezvényház fenntartása manapság nem könnyű, hiszen közismertek a rendkívül magas közterhek, a gáz, a villany rezsiköltségek emelkedése, a bérszínvonal növekedése. Nem beszélve az élelmiszerek árairól, amelyek szintén az egekbe szöktek. Horváth Roland is úgy fogalmaz, hogy a megszokott középosztályú vendégségnek is beszűkültek az anyagi lehetőségei a vidéki rendezvények megtartásához. Éppen ezért a tavaszi, nyári hónapokban keresik meg azt a pénzt, amiből a téli hónapokban is fizetni tudják az alkalmazottakat. A fenntartásban sokat segítenek a különböző pályázatokon elnyert összegek, amelyekből a fejlesztési elképzeléseiket is megvalósítják. Már épül az újabb hét fő elszállásolására alkalmas vendégház. Horváth Roland civilben vidékfejlesztéssel, pályázatírással foglalkozik, ezért az uniós támogatáspolitikát jól ismeri. A környékbeli önkormányzatokkal, a helyi agrárvállalkozásokkal szoros a kapcsolata, mert a tervezéstől a monitoringig megvalósítják a nyertes pályázatokat.
A csukapörkölt főzőverseny végeredménye:
Csukapörkölt főzőverseny kategória:
- Munk Erik (Horvátország, Kárpát-medence halfőző bajnoka);
- Gyuricza Tibor (Hercegszántó);
- Székely Tibor (MOHOSZ).
Különdíj: Lovrity Ferenc (Vaskút)
Egyéb kategória:
Varga György (Baja);
Ecsegfalvi Vadásztársaság;
Karácsony Tamás (Vas vármegyei Horgász Szövetség).
Különdíjak: Ádám Aranka (Püspökpuszta); Laki László (Vas vármegyei Horgász Szövetség).
Fánksütő verseny:
Ecsegfalvi Vadásztársaság;
Katicáék csapata;
Somogyvári község Önkormányzatának a csapata.
Különdíjak: Cuni Jutka és csapata; Hetyei Sára, aki a legfiatalabb versenyzői díjat is átvette.
Forrás: H. Gy. (Agrárium7 weboldal)