Karácsonyra is érdemes hazai édesvízi halat választani!
A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium,
a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing
Centrum közös sajtónyilatkozatában. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes
tudatosan vásárolni, és lehetőleg itthon megtermelt édesvízi halakból készült ételeket tenni
a karácsonyi asztalra.
Nagy István agrárminiszter kiemelte, a hazai halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a
karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves
forgalom 60-70 százalékát is adhatja. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de
folyamatosan növekedett, jelenleg 6,52 kg/fő/év. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy
a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább bővüljön és ezen belül minél nagyobb
arányban kerüljenek az asztalra magyar halak. A hamarosan induló MAHOP Plusz pályázat
forrásai segítik a haltermelés megújítását és kapacitásnövelését, így csökkentve az ország
importfüggőségét, mivel a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy törekednünk kell az
önellátásra. A hazai termékek fogyasztásával ugyanis, nemcsak a magyar gazdaságot, hanem
a magyar családok megélhetését is támogatjuk.
Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy az idei év haltermés szempontjából, sokkal
jobb volt, mint a tavalyi esztendő, a bőséges csapadéknak köszönhetően a tavakat feltudták
tölteni a termelők az üzemi vízszintre, valamint a takarmányárak tekintetében is kedvező
fordulat köszöntött be. A magyar haltermelők biztosítani fogják a karácsonyi asztalra a kiváló
minőségű hazai halat. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty,
amelyből tavaly több mint 11 000 tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a 26.000
hektáron gazdálkodó tógazdasági haltermelők, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai
harcsa, ebből több mint 4 000 tonnát termeltek a precíziós zárt rendszerekben. Karácsonkor
is a ponty és az afrikai harcsa a legnépszerűbb hazánkban, ezeket követi a szürkeharcsa, a
süllő, a busa, az amur és a kárász. Elmondható, hogy egyre több hal kerül feldolgozott,
konyhakész formában a fogyasztók asztalára, ebben a kategóriában kiemelt az afrikai harcsa,
a szálkamentes húsú hal jelentős része így kerül forgalomba. A hazai élelmiszerellátáson kívül
az akvakultúra ágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében
is, ahová évente 5 000 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a
horgászszervezetek a legnagyobb vevőink közé tartoznak. A www.halpentek.hu
weboldalunkon létrehoztunk egy karácsonyi halbolt keresőt, amin nem csak a halboltok,
hanem a termelői halárusító pontok és megtalálhatóak.
Aki magyar halat vásárol most Karácsonyra, az nem csak a hazai termelők munkáját segíti,
hanem a földet is óvja, hiszen az itthon előállított édesvízi haltermékek mind környezetbarát
és fenntartható termelésből származnak.
Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány
uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már
négy 4 év alatt már 6,5 kg fölé emelkedett. A program indulása, 2017 óta csaknem 5 millió
embert értek el, és 77 ezer adag ételt kóstoltattak különböző rendezvényeken - ismertette. Az
édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, egyre
többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat
bemutató kisfilmek és a receptek is. Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a
karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas
omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-,
B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat
segíthet például a stressz leküzdésében vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében,
csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések
megelőzésében is segíthet.
Lucenko Viktória, az Auchan Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az áruházlánc
örömmel vesz részt a hazai halfogyasztás népszerűsítésében. Elsősorban a minőségi, széles
választékunkkal és egyben kedvező árainkkal szeretnénk halvásárlásra ösztönözni a vásárlókat
egész évben. Támogatjuk a hazai halgazdaságokat, éves szinten az általunk forgalmazott friss
halnak körülbelül 98%-át hazai halkereskedő partnerektől szerezzük be. Miután hazánkban
még mindig leginkább karácsonykor kerül az asztalra hal, ezt az időszakot természetesen
kiemelten kezeljük, ezért a halpulton kívül élőhalat is árulunk több áruházunkban. Aki pedig
nem szeretne az előkészületekkel bajlódni, számos konyhakész haltermékünkből válogathat.
Az ünnepi időszakban az egész ponty, a pontyszelet, a pontyfilé, a ponty belsőség, az afrikai
harcsafilé, a busaszelet és a busafilé a legkeresettebb, de kapható nálunk pisztráng és olyan
különlegesség is, mint a szürkeharcsafilé, ami a helyi gazdákat támogató „Gazdától az asztalig”
programunk terméke. Mindemellett az Auchan tengeri hal és a tenger gyümölcsei választéka
is gazdag.
További információk: www.halpentek.hu és www.kapjra.hu