Hírek, események

NAK - MA-HAL-MOHOSZ sajtóközlemény - Idén is kiváló minőségű magyar hal kerülhet a karácsonyi asztalra

NAK - MA-HAL-MOHOSZ sajtóközlemény - Idén is kiváló minőségű magyar hal kerülhet a karácsonyi asztalra

Sajtóközlemény – Sáregres, Rétimajor, 2023. november 27.


IDÉN IS KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ MAGYAR HAL KERÜLHET A KARÁCSONYI ASZTALRA

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű, magyar halakkal készülnek a karácsonyi
szezonra a hazai haltermelők. Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty lesz, amely még
mindig a magyarok kedvenc halfajának számít – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK),
a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos
Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott közös sajtótájékoztatón.


A múlt évi súlyos aszály után idén kegyesebb volt az időjárás a hazai halászati ágazathoz. A sok
csapadék megfelelő feltételeket teremtett a sikeres termeléshez: az ágazat szereplői üzemvízszintig
fel tudták tölteni a halastavakat, ennek köszönhetően megfelelő életfeltételeket tudtak biztosítani a
halak számára. A takarmányárak csökkenése pozitívan hatott a termelés költségeinek mérséklésére.
Ugyanakkor mivel az aratásig a legtöbb tógazdaság a múlt évben megvásárolt drága takarmányt
használta fel, a takarmányárak csökkenése leginkább a jövő évben fog érvényesülni a hal árában.
Ennek ellenére jó hírrel szolgáltak a fogyasztóknak a haltermelők a NAK, a MA-HAL, valamint a
MOHOSZ által szervezett közös sajtótájékoztatón: a karácsonyi hal ára a tavalyi árakhoz képest
alacsonyabb szintre kerülhet az idén. Az élő ponty kilójáért 1790-2300 forintos árat kérhetnek majd
el a kereskedők, az élő harcsa ára pedig 4000 forint körül fog mozogni. Az elmúlt évhez hasonlóan
idén is széles kínálatból válogathatnak a vásárlók, az élő halak mellett feldolgozott formában is –
patkó, filé, csont, belsőség – megtalálható lesz a magyar hal az árusoknál. Az alacsonyabb árak miatt
várhatóan bátrabban választanak majd a kiváló minőségű, egészséges magyar halak közül a vásárlók.
A karácsonyi szezon december elején indul, ekkortól kezdik meg a tógazdaságok a halak értékesítését
a lakosság felé. A szezon kedvence minden bizonnyal idén is a ponty lesz, ugyanakkor a többi fajból is
széles kínálattal várják a fogyasztókat a tógazdaságok. Bár a hazai halfogyasztás évről évre emelkedik,
a legnagyobb mennyiség így is a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Az Agrárközgazdasági Intézet
(AKI) kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52
kg volt, ami lényegesen alacsonyabb az EU többi tagországáénál (2020-ban az EU-átlag kb. 23,3 kg
volt). Bőven van tehát tere a fogyasztás növelésének hazánkban.


Magyarország szerencsés helyzetben van, ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a
fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat. Sőt, mivel a haltermelők a hazai keresletet
meghaladó mennyiségű halat állítanak elő, az exportigényeket is kitudják elégíteni. A külpiacokon
nagy kereslet mutatkozik a pontyra és a ragadozókra (süllő, harcsa) is. A legtöbb halat a szomszédos
országokba szállítják, de Csehország és Lengyelország irányából is van igény a magyar halra.
Mindemellett a tógazdaságok aktív szerepet töltenek be a természetes vizek halutánpótlásában is.
Rendkívül megerősödött a hazai horgászpiac az elmúlt években. Hazánkban összesen 157 443 hektár
horgászati célú kezelésben lévő vízterület van, amelyből a MOHOSZ szervezeti rendszerébe 134 831
hektár tartozik. Az elmúlt évekhez képest 2023-ban a MOHOSZ több támogatási programot indított,
jelentős összegekkel hozzájárulva a horgászati célú vízterületek haltelepítési költségeihez, mely
támogatási programok az igényeknek megfelelően jelentősen átalakítják horgászvizeink telepítési
szerkezetét.

A MOHOSZ rendszerébe tartozó szervezetek által telepített halmennyiség 2022. évben
összesen 4 149 tonna, a horgászok által kifogott halmennyiség 4 478,3 tonna (ebből ponty 2 980,1
tonna) volt. A fenntarthatóság miatt fontos a folyamatos telepítés, hiszen hazánkban több mint 800
000 regisztrált horgász van. Mivel a hal egészséges étel, fontos kiemelni, hogy a horgászok által
kifogott és elfogyasztott hal jelentős mértékben hozzájárul az egészséges étrendhez, illetve a
telepítési transzferen keresztül folyamatosan erősíti a haltermelés lehetőségeit is.



« vissza