Hírek, események

Nagy érdeklődéssel zajlott a haltermelők sajtótájékoztatója

Nagy érdeklődéssel zajlott a haltermelők sajtótájékoztatója

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) immár hagyományosan szervezte meg az év végi sajtótájékoztatót. Az eseményen – amelynek szintén hagyományosan a Fővám téri központi vásárcsarnok adott otthont december 19.-én – beszédet mondott Dr. Nagy István agrárminiszter, Dr. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke, Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője és Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója. A sajtótájékoztató témája a karácsonyi halfogyasztás és a hazai haltermelés eredményei voltak.

 

Elsőként Földes Tamás ügyvezető igazgató köszöntötte a szép számban érdeklődő újságírókat. Az igazgató elmondta, hogy az általa képviselt cég számára kiemelt fontossággal bír a korszerű táplálkozás, a karácsonyi ünnepekre való felkészülés segítése, és az agrárium szereplőinek vásárcsarnokokba történő bevonzása. Ez a három pillér adja a sajtótájékoztató jelentőségét, amikor arról beszélünk, hogy a karácsonyi előkészületek egyik fontos szereplője a hal. Az a cél, hogy a karácsonyi halfogyasztás ne érjen véget az ünnepekkel, hanem folytatódjék akár egész évben a lakosság és a fogyasztók részéről. Ennek nincs akadálya, mert az agrárium és a halas vertikum szereplőinek a termékeit folyamatosan kínálják a vásárcsarnokokban. Így biztosítják, hogy a vásárlók hazai termékekkel találkoznak. Az idén a cég hét csarnokban árusítja a halat. Céljuk, hogy minden vásárlói igényt kielégítsenek, ezért bőséges, széles választékkal várják a vásárlókat.

 

Németh István, a MA-HAL elnöke megköszönte, hogy népes tábor gyűlt össze a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet karácsonyi sajtótájékoztatóján. A legfontosabb hír, hogy lesz elég hal a pultokon mind pontyból, mind harcsából, mivel annyit termeltek, hogy kielégítő mennyiségű hal jut a hazai piacokra. Nehéz éven van túl a hazai akvakultúra ágazat, de idén is van elég hazai hal a fogyasztók részére, fogalmazott az elnök.

 

A nehézségekről szólva az elnök elmondta, hogy soha nem látott mértékű aszály egyazon évben jelentkezett a háborúval. A takarmány, az üzemanyag ára mindenki számára ismert, hogy horribilis mértékben megemelkedett. Az inputanyagok költsége összességében csaknem a duplájára emelkedett egy év alatt, a munkabérek szintén nőttek. November végére befejeződtek az őszi halászatok a tógazdaságokban, a haltermelők már felkészültek a karácsonyi értékesítésre, a hazai haltermelés közel 40 százaléka ilyenkor kerül az asztalra. Idén is arra lehet számítani, hogy kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni az üzletekben és a piacokon az ünnepi időszakban is. A kiváló minőségű magyar haltermékek iránt külföldön is nagy a kereslet, de a hazai haltermelők elsősorban az itthoni igények kiszolgálására törekednek. Fontos hangsúlyozni, hogy bár sok volt a probléma az idén is a halágazatban, de a termelők önként korlátozták az exportot, hogy legyen itthon elegendő hal, mondta Németh István.

 

A MOHOSZ-szal kiváló az együttműködése a MA-HAL-nak, hiszen a horgász szervezetek az egyik legfontosabb hazai piacot jelentik a haltermelőknek. Idén is kiszolgálták a horgászokat, október-november hónapban mintegy 5000 tonna halat igényeltek a horgászszervezetek, amit nagyrészt meg is kaptak, esetleg ragadozó halakból vagy keszegféléből volt elmaradás. A hazai halfogyasztásban is vannak jelentős előre lépések, többek között a Halpéntek halfogyasztást ösztönző kampánynak is köszönhetően, így évente 20-30 dekával nő az egy főre eső halfogyasztás Magyarországon, a rendszerváltáskor ez a szám 2,8 kiló volt, most pedig 6,52 kilónál tartunk, jelentette ki Németh István.

 

„A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet idén is halboltkereső térképpel segíti a vásárlókat, amin megtalálhatóak lesznek az állandó halboltok mellett a karácsonyi termelői halértékesítési pontok is, így december 10.-e után érdemes felkeresni a www.halpentek.hu weboldalunkat, ahol számos recept is megtalálható. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a halvásárlást, a friss hal pár nap fagyasztás után ugyan olyan kulináris élvezetet jelent” – hívta fel a figyelmet az elnök.

Németh István végül arra bátorította a magyar fogyasztókat, hogy ne csak karácsonykor, hanem az év többi részében is keressék, vegyék, fogyasszák a magyar halat. A hal fogyasztása bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre, és a mintegy 26 ezer hektáron gazdálkodó haltermelő ágazat mindent megtesz azért, hogy kiváló minőségű hallal, haltermékekkel kiszolgálja a magyar fogyasztókat.

 

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője ötödik éve vesz részt az adventi időszakban megtartott halfogyasztásösztönző sajtótájékoztatón. Az Agrárminisztérium megbízásából az AMC 2017 óta általános kampányt folytatott a belföldi halfogyasztás népszerűsítésére, amely kampányban a MA-HAL volt a szakmai partner. Mindkét szervezet kiválóan dolgozott együtt, amit a kampány eredmények igazolnak. Elmondható, hogy a belföldi halfogyasztást szintjét sikerült 15-20 százalékkal növelni.

 

Az ügyvezető a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampányról elmondta, hogy különböző kommunikációs, és rendezvényszervezési elemei voltak. Néhány számadat: 17 ezer kóstoló falatot osztottak ki a különböző belföldi rendezvényeken, így hozták közelebb a halgasztronómiát a fogyasztóhoz. A 30 rádiócsatornán 309 alkalommal sugározták a hirdetéseket, 57 TV-csatornán 960 alkalommal jelentek meg a hirdetések, 52 nyomtatott sajtóban 3,160 millió megjelenésük volt, 9 online felületen 19 millió elérést számoltak, és 500-600 óriásplakátot helyeztek ki országszerte. A YouTube videokat 216 ezren tekintették meg, és 466 ezer közösségi média elérésük volt az elmúlt időszakban. A kampány az idén év végén véget ér, s lezárásként egy kutatást is elvégeztek, amelyből kiderült, hogy a magyar háztartások felében hallottak a „Kapj rá!” kampányról. Elmondható tehát, hogy minden második magyar háztartást elértek a kampánnyal.

 

Sajnálatos, hogy kevés halat fogyasztunk idehaza, ezért buzdította az ügyvezető arra a lakosságot, hogy ne csak karácsonykor együnk halat, mert ez a halászati ágazatnak sem jelent hosszú távú kiszámíthatóságot a belföldi piacon. Érdemes halat fogyasztani a hét egy napján, mert az egészséges táplálkozás egyik fontos forrása a hal. A jövő egészséges magyar társadalom záloga, hogy a halfogyasztást beépítsük a heti, napi étrendünkbe. A halászati ágazat a jövőben számíthat az AMC munkájára, mert ezt a munkát jövőre is folytatják.

 

Nagy István agrárminiszter is azzal kezdte mondandóját, hogy kihívásokkal teli időszak áll mögöttünk, ami különösen próbára tette a magyar halászati ágazatot is. Az a történelemléptékű aszály, amely sújtott bennünket, korlátozta a termelés lehetőségeit. A szomszédunkban dúló háború, az arra adott szankciós politika olyan inputár növekedéseket eredményezett, ami tovább nehezítette az ágazat helyzetét. Mindezek ellenére lesz elegendő magyar hal minden magyar ember asztalára, ezért külön köszönetet mondott a miniszter az ágazatban dolgozóknak, akik olyan erőfeszítéseket tettek az elmúlt időszakban, amelyért hálával tartozunk. Az, hogy korlátozzák az exportot azért, hogy a magyar családok asztalára oda kerülhessen a kiváló minőségű magyar hal, ezért is köszönet jár.  Érdemes tehát keresni, vásárolni a magyar halat, hiszen az egyik legjobb, legfinomabb élelmiszer, fehérjeforrás.

 

A kormányzati segítségnyújtás mellett ebben a kihívásokkal teli időszakban a legtöbb tógazda jól mozgósította erőtartalékéit, sőt sokan, a támogatásoknak köszönhetően, fejlesztéseket is végrehajtottak. A haltermelők többsége nagyon okosan, jó gazda módjára optimalizálta a termelést a mostoha körülmények között. A célirányos kormányzati és ágazati promóciónak, valamint az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az egy főre eső halfogyasztás az elmúlt években többé-kevésbé folyamatosan növekedett, amely érték 20 százalékos növekedést jelent. „Lassan jutunk messzire” – tartja a régi mondás, de legalább haladunk, tehetjük hozzá.

 

Kijelenthetjük, hogy a halfogyasztás növelése Magyarország számára stratégiai cél, amely nemcsak az ágazati szereplők fennmaradása és a halgazdaságok által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzése szempontjából fontos, de népegészségügyi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Magyarországon ugyanis a szív- és érrendszeri megbetegedés vezető haláloknak számít, a halfogyasztás pedig ebben a tekintetben kockázatcsökkentő tényező.

 

A miniszter kitért arra, hogy a hazai haltermelésű halak fogyasztásán belül továbbra is a ponty a meghatározó faj, míg második helyen az afrikai harcsa áll. A hazai haltermelés struktúrájában egyértelmű tendencia az intenzív haltermelés gyors térnyerése. Míg 2013-ban ennek részaránya az étkezési célú haltermelésben 15 százalék volt, mára ez 24 százalékra nőtt. Az intenzív akvakultúrában termelt étkezési hal 94 százalékát az afrikai harcsa teszi ki, e faj termelése 2013 óta 2050 tonnáról 4108 tonnára, vagyis a duplájára nőtt. Jelenleg hazánk az Európai Unió legnagyobb afrikai harcsa termelője.

 

Nagy István végül részletesen is szólt arról, hogy a hazai akvakultúra ágazat jelentős támogatásban részesül. A MAHOP keretében 2013-2020-as időszakban a halfogyasztás promócióját célzó „Kapj rá!” kampányra 960 millió forint jutott, a most induló MAHOP Pluszon belül 700 millió forint forráskeret áll rendelkezésre. A kampányt jól kiegészítette a MA-HAL által indított „Halpéntek” program, amelynek célja, hogy a magyar fogyasztók étrendjében hetente legalább egyszer szerepeljen halétel. A kormányzat az elmúlt években jelentős figyelmet szentelt a halhúsminőség kérdésének, a minőségi haltermékek elismerésének. Négy magyar haltermék kapott európai földrajzárujelző-oltalmat, idén pedig a „Balatoni hal+ önálló brandként is megjelent a hazai piacon.

 

A jövőről szólva Nagy István kiemelte, hogy a hazai akvakultúra ágazat koordinált és tervszerű fejlesztésének kormányzati szándékát mutatja a Nemzeti Akvakultúra Stratégiai Terv elfogadása is, amely 2030-ig fogalmazza meg az ágazat fejlesztését célzó feladatokat. A miniszter zárszóként áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánt az ágazat szereplőinek, és a fogyasztóknak.

 

Hajtun György« vissza