Országos Halfőző verseny 2018

Országos Halfőző verseny 2018

Számitásaink szerint háromezernél is többen is látogattak ki a MA-HAL 44. Országos Halfőző Versenyére, amelyet a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) az idén szeptember elsején rendezett meg Tiszafüreden, a Morotva kerékpáros parkban. Nem csak a látogatók száma, hanem a hatvan főzőcsapat is felülmúlta az eddigi rendezvények részvételi arányát. A siker titka az volt, hogy mindenki elégedetten távozhatott, hiszen a finomabbnál finomabb halételekből ingyen kóstolhatott mindenki, és a színpadon is gazdag program szórakoztatta a közönséget.

 

Dr. Németh István, a MA-HAL elnöke köszöntő beszédében megköszönte Tiszafüred önkormányzatának, hogy ebben a festői környezetben biztosítottak lehetőséget a 44. Országos Halfőző Versenynek. A szakmaközi szervezet célja az, hogy a halászat társadalmi elismertségét, a halételek népszerűségét növelje, hiszen ma már mindenki tudja, hogy ez az egészséges étel, a hal, hosszú távon járul hozzá az egészség megőrzéséhez. Azokban az országokban, ahol több halat fogyasztanak – ezek elsősorban a tengerrel rendelkező országok – ott az emberek tovább élnek, és jobb az egészségi állapotuk. Az elnök örömmel jelentette be, hogy minden eddiginél többen, hatvan csapat jelentkezett az idei megmérettetésre, amely csapatok 85 halétel megfőzésére vállalkoztak. Németh István végül megköszönte az Agrárminisztérium anyagi támogatását is, mert e nélkül a szervezetnek csak szerényebb verseny megrendezésére nyílt volna lehetősége.

 

 

Kovács Sándor (FIDESZ), a térség országgyűlési képviselője megnyitó beszédében külön köszöntötte a halászokat, horgászokat, akik az asztalunkra teremtik ezt a csodálatos ételt, finomságot, a halat. Üdvözölte azokat, akik meg is főzik. Különböző országokban járva megkóstolt halászlének nevezett ételeket is, amelyeknek se jó íze, se színe nem volt. Idehaza viszont a halat finomra, jól el tudják készíteni, mivel kitűnő szakácsaink vannak, legyenek amatőrök, vagy profik. Végül köszöntötte a nagyközönséget is, akik nélkül egy rendezvény nem lehet sikeres.

 

Sziráki Bence, a MA-HAL ügyvezető igazgatója a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy a szakmaközi szervezet és jogelődjei az elmúlt 60 évben kiemelten fontosnak tartották a halászat, a haltermelés és a halételek népszerűsítését. A MA-HAL egyik fő célja a hazai halfogyasztás növelése. Amíg Magyarországon jelenleg évente fejenként csupán 5,7 kg halat fogyasztunk, addig az EU átlag 25 kg. Fontos, hogy a hal, mint egészséges fehérjeforrás egyre gyakrabban szerepeljen a tányérunkon. A halfogyasztás népszerűsítése érdekében hozták létre az Országos Halfőző Versenyt, amit az idén, immár 44. alkalommal rendeztek meg. Az Országos Halfőző Verseny egy vándor rendezvény, amely településről településre ismerteti meg az ott élőkkel a halételeket. Szigetvár, Szolnok, Tihany, Szombathely után, idén, szeptember 1.-én, Tiszafüreden került sor a verseny megrendezésre. Az igazgató kiemelte, hogy a rendezvényt festői környezetben, közvetlenül a vízparton rendezték meg, a Morotva kerékpáros pihenőparkban. A versenyzők az ország számos szegletéből érkeztek, hogy 9 kategóriában mérjék össze a halfőző tudományukat. Idén 60 csapat 85 féle halétellel versenyzett, szombaton közel 1.000 kg hal fogyott el, ami nem is csoda, mert 3-5000 ember volt kíváncsi a halfőző versenyre. A rendezvényre kilátogatók megkóstolhatták a remekművet, illetve számos ingyenes programon vehettek részt. Az idei évben látványhalászattal, óriásbográccsal, halétel-kóstolóval, halászati eszközbemutatóval, gyermek horgászprogramokkal, sétahajózással, kézműves bemutatóval, és népzenei programokkal várták a látogatókat.

 

(forrás: Hajtun György: Sikeresen zárult a 44. Országos Halfőző Verseny, Halászati Lapok XIX. évfolyam, 2018. október)

 « vissza