Projektek

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet 2018-as feladatainak támogatása (HHgF/144/1/2018)

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet 2018-as feladatainak támogatása (HHgF/144/1/2018)

1. A kötelezettségvállalás dokumentumának száma: HHgF/144/1/2018

2. A projekt címe: A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet 2018-as feladatainak támogatása

3. A kedvezményezett neve: Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet

4. A kedvezményezett címe: 1115 Budapest, Ballagi Mór u. 8. fszt. 2.

5. A kedvezményezett aláírásra jogosult képviselője, beosztása: Dr. Németh István, elnök

5.1. e-mail és telefonos elérhetősége: iroda@magyarhal.hu; 06-30-361-3685

6. A támogatás, vagy az átadott előirányzat  

6.1. kötelezettségvállalás dokumentuma szerinti összege (Ft): 32.728.000

6.2. folyósított összege (Ft): 32.728.000

6.3. elszámolt összege (Ft): 32.728.000

6.4. utó-, vagy részletekben történő finanszírozás esetén a beszámoló benyújtásával egy időben lehívott összeg (Ft): -

7. A projekthez felhasznált és elszámolt önerő (amennyiben azt a kötelezettségvállalás dokumentuma előírta):

7.1. ezen belül a saját forrás összege: -

8. A projekt megvalósítási helyszínei: Magyarország - Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet

9. A projekt megvalósításának kötelezettségvállalás dokumentuma szerinti és a megvalósítás tényleges időpontjai:

a kötelezettségvállalás dokumentuma szerinti kezdési időpont: 2018. 01.01.

a megvalósítás tényleges kezdési időpontja: 2018.01.15.

a kötelezettségvállalás dokumentuma szerinti befejezési időpont: 2018.12.31.

a megvalósítás tényleges befejezési időpontja: 2018. 12.19.

 

Megvalósult projekt elemek:

 

A Szakmaközi Szervezet és jogelődjei az elmúlt 60 évben kiemelten fontosnak tartották a halászat, a haltermelés és a halételek népszerűsítését. A MA-HAL egyik fő célja a hazai halfogyasztás növelése. Amíg Magyarországon jelenleg évente fejenként csupán 5,7 kg halat fogyasztunk, addig az EU átlag 25 kg. Fontos, hogy a hal, mint egészséges fehérjeforrás egyre gyakrabban szerepeljen a tányérunkon. A halfogyasztás népszerűsítése érdekében hozták létre az Országos Halfőző Versenyt, amit az idén, immár 44. alkalommal rendeztek meg. Az Országos Halfőző Verseny egy vándor rendezvény, amely településről településre ismerteti meg az ott élőkkel a halételeket. Szigetvár, Szolnok, Tihany, Szombathely után, idén, szeptember 1-jén, Tiszafüreden került sor a verseny megrendezésre. Az igazgató kiemelte, hogy a rendezvényt festői környezetben, közvetlenül a vízparton rendezték meg, a Morotva kerékpáros pihenőparkban. A versenyzők az ország számos szegletéből érkeztek, hogy 9 kategóriában mérjék össze a halfőző tudományukat. Idén 60 csapat 85 féle halétellel versenyzett, szombaton ezer kilogramm hal fogyott el, ami nem is csoda, mert 3-5000 ember volt kíváncsi a halfőző versenyre. A rendezvényre kilátogatók megkóstolhatták a remekművet, illetve számos ingyenes programon vehettek részt. Az idei évben látványhalászattal, óriásbográccsal, halétel-kóstolóval, halászati eszközbemutatóval, gyermek horgászprogramokkal, sétahajózással, kézműves bemutatóval, és népzenei programokkal várták a látogatókat.

 

 

Az Agrárminisztérium támogatásával október 25-26-án Magyar-Román Halászati és Akvakultúra Workshopra került sor Szarvason a NAIK HAKI-ban a MA-HAL és a NAIK HAKI szervezésében. Az elmúlt években több olyan szakmai tanácskozásra került sor Székelyudvarhelyen, amelyek az akvakultúra európai helyzetével, illetve az EU-s támogatásokkal, új technológiák alkalmazásával és az együttműködés lehetőségeivel foglalkoztak. Romániával sok szálon folyik együttműködés a halászat és akvakultúra területén, amely magában foglal érdekképviseleti együttműködést (pl. MA-HAL és ROMFISH), illetve K+F és kereskedelmi együttműködést is. Tekintettel a hagyományos együttműködésre, a két ország édesvízi akvakultúrájának hasonlatosságaira, a közös kihívásokra és megoldási lehetőségekre a Workshop hasznos folytatása lehet a korábbi szakmai tanácskozásoknak. A tanácskozás megszervezésének gondolatával teljes mértékben egyetértett a romániai Halászati és Akvakultúra Nemzeti Ügynökség (ANPA) elnöke, aki részt vett a V4 Országok Szarvason megrendezett Akvakultúra konferenciáján. A szakmai tanácskozásra a HAKI előadótermében került sor, ahol magyar-román szinkrontolmácsolás is rendelkezésre állt. A Workshop második napján a résztvevők innovatív magyar halgazdaságokat tekintenek meg.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) „Halegészségügyi fórum” szakmai rendezvénysorozatot szervezett két helyszínen, Szarvason a NAIK-HAKI-ban 2018. szeptember 6-án és Rétimajorban, az Aranyponty Zrt. központjában 2018. szeptember 12-én. Haltermelő vállalkozások vezetői, munkatársai, valamint a halegészségügy szakterületen jártas szakértők tartottak előadásokat. A rendezvényen elhangzott, hogy Magyarországon az agrárium, az élelmiszergazdaság az elmúlt években komoly fejlődésnek indult. 

 

 

Szeptemberben a MA-HAL részt vett kiállítóként a Kaposvári Állattenyésztési Napokon, ahol bemutatta a látogatók részére a hazai haltermelés érdekességeit és Halászati Kerekasztal beszélgetést szervezett a termelők részére.

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya, a NAIK Halászati Kutatóintézet, a Magyar Haltani Társaság és az Akvaristák Magyarországi Egyesülete összefogott ismét, hogy második alkalommal rendezzék meg a Halak Napját. A március 20-i rendezvény elsődleges célja a halak további népszerűsítése, mivel még ma sem mindig kapják meg a társadalomtól azt a figyelmet, megbecsülést, amelyet jelentőségüknél fogva megérdemelnének.

 

 

Székesfehérvár adott otthont VII. Nemzeti Halászbálnak 2018. március 2-án. A halászati ágazat Debrecen, Gödöllő, Keszthely, Szeged, Pécs és Szarvas után, idén a 7. alkalommal Székesfehérváron rendezte meg a Nemzeti Halászbált. 2018-ban a MA-HAL és az Aranyponty Halászati Zrt. vállalta a bál megszervezését. Az est házigazdájának a szerepét Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész, a horgászat nagykövete vállalta el. A bált Dr. Németh István, a MA-HAL elnöke nyitotta meg, beszédében kiemelte, hogy a két szervezet egyesülésével létrejött Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet már az első évben jelentős eredményeket ért el. A rendezvény fő támogatója a Földművelésügyi Minisztérium, fővédnöke Fazekas Sándor miniszter volt.

 

 

2018. december 13-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) víziállat-egészségügyi tanfolyamot szervezett. A képzés célja a résztvevők víziállat-egészségügyi ismereteinek bővítése volt annak érdekében, hogy a víziállat-egészségügyi felügyeleti feladatokat megfelelő képesítéssel rendelkező víziállat-egészségőrök láthassák el.

 

A Halászati Lapok a Magyar Mezőgazdaság szaklapban havonta 8 500 példányban megjelenő mellékleteként 16 éve tájékoztatja az olvasókat a halászati ágazat híreiről. Riportokat közöl, és számos közérdekű információt is tartalmaz. Ismerteti az ágazatot érintő jogszabályokat és pályázati lehetőségeket. A lap megjelenését és terjesztését az Agrárminisztérium támogatásával tudtuk megvalósítani.

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kiállítóként vett részt  a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon 2018. május 10. és 12. között, ahol 22.000 literes óriás akváriummal és halas kóstolóval vártuk a kedves érdeklődőket az "F" szektorban.

 

 

A MA-HAL a támogatás segítségével fejleszteni tudta a honlapját (www.magyarhal.hu), valamint új számítástechnkai eszközöket tudott vásárolni.

 

A minisztérium segítséget nyújtott a régi Halászati Lapok és MA-HAL éves jelentések digitalizálásához.

 

A támogatás felhasználásával elkészült jubileumi kiadványunk a Halgazdálkodás és Érdekképviselet Magyarországon

második kiadása és angol fordítása, valamint készítettünk különböző szóranyagokat és receptfüzeteket.

 

A karácsonyi halfogyasztás népszerűsítése érdekében 2018. decemberében közös sató tájékoztatót tartottunk Dr. Nagy István agrárminiszterrel és Ondré Péterrel az AMC ügyvezetőjével.

 

 « vissza