Hírek, események

A rendkívüli esőkárok felmérése a Dunántúlon

A rendkívüli esőkárok felmérése a Dunántúlon

Néhány óra alatt helyenként akár 170-200 milliméter eső hullott az ország délnyugati részén 2020. július 24. és 26. között. Ennek következtében sok helyen megáradtak a vízfolyások, ami hatalmas károkat okozott a térség halgazdaságaiban, hiszen a 100 éve nem látott mennyiségű csapadékot nem tudták elvezetni az árkok, patakok.

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet felmérése szerint mintegy 228 millió forint kár keletkezett, összesen 880 hektár völgyzárógátas halastóban. A hirtelen lezúduló csapadékot nem bírták elvezetni az árapasztó műtárgyak, emiatt a gátak tetején folyt át az áradat, hatalmas kárt okozva a földtöltésekben és a betonműtárgyakban egyaránt. A tavak halállományának jelentős része az árral együtt távozott.A térségben gazdálkodó haltermelők a reggeli órákban már hiába kezdték el csökkenteni a tavak vízszintjét, hogy képesek legyenek befogadni az áradatot, ilyen mennyiségű csapadékra nincs felkészítve egyik halastó gátrendszere sem. Néhány óra leforgása alatt több éves munkájuk tönkre ment. A kárt szenvedett haltermelők közül senkinek sem volt biztosítása, mivel haltermeléshez kapcsolódó károkra egyik Magyarországon működő biztosító társaságnál sem lehet biztosítást kötni.

 

A károk elhárításának költsége helyenként meghaladja a tulajdonosok pénzügyi lehetőségeit, és ezek a szerencsétlenül járt haltermelők kizárólag az állam segítségében bízhatnak. A felmérést követően a MA-HAL azonnal az agrárminiszter és a kormány pénzügyi segítségét kérte.« vissza