Hírek, események

Nébih: ezeket kell betartani élőhal árusításakor

Nébih: ezeket kell betartani élőhal árusításakor

 

Szigorú szabályok vonatkoznak Magyarországon az élőhal árusítására. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezeknek betartását ellenőrzi decemberben. Nemcsak a halak eredetét vizsgálják, hanem azokat az előírásokat is ellenőrzik, amelyeket az értékesítés során szem előtt kell tartani.


Az ellenőrzésekkel során az élőhal árusító helyeken az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a halak tárolására előírt követelmények, valamint az állatokat kísérő dokumentumok ellenőrzésére, amely a származási hely függvényében a fogási tanúsítvány vagy a víziállat-egészségőri igazolás és állattartói nyilatkozat.


A nyilvántartott halgazdálkodási vízterületről származó halak kereskedelmi forgalomba csak fogási tanúsítvánnyal kerülhetnek. A fogási tanúsítvány a haltétel jelölési dokumentációjának minősül. A tenyésztett víziállatok előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha rendelkeznek víziállat-egészségőri igazolással és állattartói nyilatkozattal. Magyarországon a mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló rendelet tartalmazza az étkezési célra szánt halak tárolásának és szállításának minimális követelményeit. Étkezési célra szánt halakat levágásuk előtt minden esetben kábítani kell. Erre alkalmazható módszerek a fejtetőre mért ütés és az elektromos vízfürdő.


A halak medencében tárolásának minimális követelményeit az alábbi felsorolás tartalmazza:
 

  • Tárolni csak az egészséges halakat szabad. A sérült halakat haladéktalanul le kell ölni.
  • A halak tárolására szolgáló víztestet átfolyó vízzel vagy vízvisszaforgatással, apró buborékos porlasztással, folyamatosan frissíteni kell.  Az oxigénben gazdag vizet a medence alján vagy az attól függőlegesen számított 30 centiméteren belül kell bevezetni.
  • A medencét közvetlen napfény nem érheti, a megfelelő árnyékolásról gondoskodni kell. Mesterséges megvilágítás esetén a fénysugár felülről merőlegesen hatolva jusson be a vízbe, hogy a halak természetes testtartásban helyezkedjenek el.
  • A medencék betelepítésének és kiürítésének dátumáról, a betelepített halak fajáról és számáról, valamint az elpusztult vagy levágott halak számáról naprakész nyilvántartást kell vezetni.
  • A medencében 1000 literenként mérsékelten érzékeny halfajok (például ponty, harcsa fajok, busa) esetén legfeljebb 200 kiló élő hal, érzékeny halfajok (például pisztráng) esetén legfeljebb 100 kiló élő hal tartható.
  • A medencében található víz pH-értékének 6,5-8,5 között kell lennie, nem lehet üledékes, elhalt növényi részekkel szennyezett.
  • A halakat medencében tárolásuk közben etetni, illetve állategészségügyi beavatkozásnak, gyógy- és/vagy vegyszeres kezelésnek alávetni tilos. Amíg a halak a medencében vannak, abból az algabevonatot csak mechanikus módon szabad eltávolítani.
  • A medencében tárolt halak kiugrását meg kell akadályozni a medence befedésével. A medencét fedő eszköznek a levegő által átjárhatónak kell lennie.

A szezonális élőhal árusítási tevékenységet minden évben be kell jelenteni a jegyzőnek. A hiper/szupermarketek parkolójában folytatott alkalmi élőhal árusítás közterületi értékesítésnek minősül.« vissza