Hírek, események

2022. évi tógazdasági vízhiány

2022. évi tógazdasági vízhiány

 

A 2021. és a 2022. évi csapadékszegény időjárásnak köszönhetően soha nem látott vízhiány alakult ki a hazai tógazdaságokban, így helyenként akár 1-1,5 m víz hiányzik a tavakból, amelynek következtében több termelő nem tudta kihelyezni tavasszal a tenyészanyagot, vagy arra kényszerült, hogy a már kihelyezett halat visszahalássza.

 

Az érintett gazdaságokban jelentős termelés csökkenés várható az idei évben, ami kihat a 2022. évi országos haltermelési eredményekre is. A mostanra kialakult vízhiány és a jelentős mértékű inputanyag drágulás nagyban megnehezíti az érintett halgazdaságok működését és pénzügyi stabilitását, ezért a kétségbeesett haltermelők az Agrárminisztérium segítségét kérték.

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet tagjainak friss adatszolgáltatása szerint országosan összesen 6 248,5 hektár halastó érintett a vízhiányban. A 42 db tóegységből összesen 33 463 983 m3 víz hiányzik a haltermelésre alkalmas üzemi vízszinthez képest, a vízhiány legjobban azokat a völgyzárógátas tógazdaságokat sújtja, ahol gravitációs úton patakokból történik a tavak feltöltése és a vízgyűjtőn nem esett elég csapadék, ezeknél a gazdaságoknál sajnos nincs lehetőség szivattyús vízutánpótlásra.

 

 « vissza