Hírek, események

6. alkalommal ünnepeljük a Halak Napját

6. alkalommal ünnepeljük a Halak Napját


Ma van a Halak Napja!


A Magyar Haltani Társaság kezdeményezésére az Agrárminisztérium halgazdálkodási főosztálya, a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, valamint az Akvaristák Magyarországi Egyesülete közös döntése értelmében 2017 óta március 20-án hazánkban a Halak Napját ünnepeljük.

A kezdeményezés eszmei alapja az volt, hogy legyen egy olyan nap az évben, amikor a halakra terelődjön a figyelem, a halak kerüljenek középpontba, de ünneplésük mintegy ökomenikus módon történjen, függetlenül attól, hogy ki milyen vonatkozásban kerül velük kapcsolatba. Ünnepe lett így ez a nap a halainknak, amit számon tartanak a halkutatással foglalkozók, a természetvédők, a haltermelők, a horgászok, az akvaristák, a halakkal foglakozó hatóságok és szakmai felügyeletek, a gasztronómusok, a művészek, a média és a halakat kedvelő emberek.

Az ünnep dátumának szakmai alapját az teremtette meg, hogy március 20-a csillagászati tél utolsó napja, és - a csuka kivételével, melynek ívása már zajlik - legfontosabb halfajaink most készülnek az ívásra, az új generáció útra bocsájtására.
 « vissza