Hírek, események

Az új uniós költségvetési ciklus kedvezhet az édesvízi halgazdálkodásnak

Az új uniós költségvetési ciklus kedvezhet az édesvízi halgazdálkodásnak

Az új uniós költségvetési ciklus előkészítése során a magyar javaslatok hatékonyan képviselték az édesvízi halgazdálkodás érdekeit, az ágazat ezért az eddigieknél nagyobb támogatásokra és a bürokratikus terhek mérséklésére számíthat 2021-től - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Erdős Norbert.

 

Az Európai Parlament Halászati bizottságának magyar tagja jelentős eredménynek nevezte, hogy a jövőbeni pénzalapot Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapnak hívják majd. A második legfontosabb pontnak nevezte, hogy a módosító beruházások támogatási intenzitását - a jelenlegi 50 százalékról – 75 százalékos szintre emelnék.

Erdős Norbert további pontként említette, azt a módosító indítványát, amely arról szól, hogy hogy az akvakultúrával foglalkozó intézmények, egyetemek kapjanak több anyagi forrást. Ez nem minden esetben van most így – tette hozzá.

A Fidesz EP-képviselője kitért arra is, hogy nem támogatja a tagországok éves teljesítményjelentésére vonatkozó kötelezettséget. Mint elmondta, a két- vagy hároméves jelentéseknek lenne inkább megfelelő pontossága és hitelessége. Hozzátette, a halászokat nem kell túlszabályozni, inkább ezeket a beszámolókat minél nagyobb időtartamban kelljen elkészíteni. Ez a módosító indítvány is sikeres volt – közölte.

 

 

A képviselő közölte, hogy az új uniós halászati politikáról szóló EP-jelentés tervezetéhez benyújtott módosító indítványoknak köszönhetően többek között 10 százalékkal bővült a halászati pénzalap költségvetése. Az EP felvette az új uniós halászati politika céljai közé a fenntartható akvakultúra-ágazatot, és ugyanolyan fontosnak tekinti az édesvízi gazdaságokból élők támogatását, mint a tengerekből élő közösségekét.

 

Az EP végleges álláspontja legkésőbb áprilisban a plenáris ülés elé kerül, ezért a kampányidőszakra a magyar haltenyésztők számára kedvező eredmény születhet az ágazat jövőjéről - fogalmazott Erdős Norbert.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke köszönetet mondott Erdős Norbertnek. Meghallgatta a kéréseinket és a mi problémáinkkal jelent meg az Európai Unióba – tette hozzá.

 

Az elnök szerint a közösség halászati politikája Magyarország számára azért is fontos, mert a belföldi halastavak jelentős része elöregedett, helyreállításukhoz és fejlesztésükhöz ezért az állami hozzájárulás mellett a közösségi támogatásokra is szükség van.

Hangsúlyozta, hogy a halgazdálkodás világszerte gyorsabban fejlődik és bővül, mint az EU-é. A szakmaközi szervezet elnöke úgy vélte, hogy a magyar halgazdálkodás nagyobb mértékben is kielégíthetné az uniós igényeket, ráadásul a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság is indokolja az unión kívüli behozatal visszaszorítását. Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a haltenyésztéshez, a 26 ezer hektárnyi tógazdaság és 19 intenzív telep szigorú szabályoknak megfelelve kiváló minőségű halat nevel - fűzte hozzá.

 

A szervezet elnöke a kivitel erősítése mellett a körülbelül 6,5 kiló fejenkénti éves belföldi fogyasztás növelését is szorgalmazta. Hozzátette: ennek érdekében a szakmai szervezetek közösségi programokon és a médián keresztül népszerűsítik a halfogyasztást, kiemelve többek között annak kedvező élettani hatásait. (MTI)« vissza