Hírek, események

Felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére a bajai halászléfőzés élő hagyománya

Felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére a bajai halászléfőzés élő hagyománya


A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete 2021. szeptember 17-i

Sajtóközleménye


A bajai halászléfőzés élő hagyománya a szellemi kulturális örökségünk része lett. 


A Budai Várban 2021. szeptember 17-én megrendezett ünnepség során bejelentették, hogy a „bajai halászléfőzés élő hagyománya ” felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, ezzel is elismerve, hogy a korábban Hungarikummá vált bajai halászlé több, mint egy kiváló étel, hiszen a köré épült társadalmi szokások, közösségi megnyilvánulások, ünnepi alkalmak a bajai és környékbeli emberek kulturális örökségének részévé váltak.


A vonatkozó UNESCO egyezmény szellemisége és szabályai szerint országonként kiválasztott kulturális örökségi elemek Nemzeti Jegyzékre kerülése többlépcsős folyamat: a benyújtott pályázatot független szakértők bevonásával a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága véleményezi, majd az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának érintett szakbizottsága terjeszti fel a kultúráért felelős miniszternek jóváhagyásra. A bajai halászléfőzés hagyománya immár olyan rangos körbe került, mint a kalocsai pingálás, a halasi csipkevarrás vagy a busójárás és a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya. Más országok listáján szerepel például a kínai sárkányhajózás, a spanyol flamenco és argentin tangó táncolás, az indonéz batikolás, vagy a török kávéfőzés kultúrája és hagyománya.


A minősítéshez szükséges pályázatot a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete (BHBE) készítette és nyújtotta be még 2020 során Baja Várossal együtt, a Bajai Halászléfőző Lovagrend támogatásával. A bajai emberek, társadalmi szervezetek és a bajai halászlét kedvelők széles köre támogatta a pályázatot több ezer aláírással, támogató nyilatkozattal, fotókkal, filmösszeállítással, stb.
Külön elismerés illeti Fejes Anitát, a BHBE tagját, aki mindvégig gondozta a tudományos igényességgel megírt pályázatot és Martonosi Attilát, a háttéranyagok és film biztosításáért.


A kulturális örökség nemzeti jegyzékre kerülés újabb rangot, elismerést jelent a bajai halászlének és minden olyan embernek, családnak, közösségnek, akik őrzik, ápolják és gyakorolják e nemes tradíciót.
 « vissza