Hírek, események

Kecsege telepítés a Dunába

Kecsege telepítés a Dunába

A vándorló halfajok fennmaradása szempontjából elengedhetetlen a megfelelő vízi élőhelyek egységes láncolata, ezek az élőhelyek együtt mintegy folyosóként tartják fent a vándorló fajok populációit és genetikai integritását. Azonban az elmúlt évtizedek antropogén hatásainak eredményeképpen ezen folyosók fragmentálódtak, élőhelyek tűntek el. A folyamat megállítása nemzetközi együttműködést igényel, ezzel a céllal jött létre 2018. június 1-jével, a NAIK HAKI intézmény részvételével a DTP2-038-2.3-MEASURES nemzetközi projekt. A projekt 3 éves időtartamú és 10 tagország és partnereik részvételével zajlik. Résztvevő államok: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Németország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Hollandia és Szlovénia.

 

A projekt feladata, hogy azonosítsa és megőrizze a vándorló halfajok által használt vízi ökológiai folyosókat a Duna vízfolyáshálózatán. A projekt élőhelyi térképezéseket hajt végre és módszertani útmutatót is készít a legjobb gyakorlat kialakítása érdekében. A környezeti DNS technológia alkalmazásával a ritka és eltűnt fajok elterjedésével kapcsolatban felméréseket is végeznek a projektben résztvevő partnerek. A vándorló halfajok közül a projektben kiemelt szerepet kap a kecsege (Acipenser ruthenus) és a vágótok (Acipenser gueldenstaedtii), mely fajok a dunai természeti örökség részét képezik. Az említett fajok egyedeiből ex situ génbankok kialakítására kerül sor, illetve további tervek készülnek olyan génbanki létesítmények adaptációjára, melyekben a dunai eredetű anyaállományok hosszú távú tartása és szaporítása is megoldott lehet a jövőben.

 

A MEASURES projektben visszatelepítések révén a természetes populációik is támogatást kapnak. Ezen utóbbi események során a dunai eredetű egyedek egy éves méretükig génbanki környezetben nevelkednek és a visszatelepítés előtt egyedi azonosítókat kapnak a későbbi esetleges visszafogások és elemzések érdekében. A projekt ezen túlmenően összefoglalja a tokfélék elterjedésével és biológiájával kapcsolatos ismereteket, egyesíti a saját eredményeivel és egy információs adatbázis létrehozásával (MEASURES Information System) teszi elérhetővé a szakemberek, érdekképviseleti csoportok, hatóságok és a társadalom széles rétege számára. Az élőhelyi térképezésre, az ökológiai barrierek kapcsán rendelkezésre álló ismeretanyagra, valamint az új vizsgálati eredményekre alapozva nemzetközi akcióterv is készül a vándorló halfajok élőhelyének a védelmére. A teljes vízgyűjtőre fejlesztett stratégia a vándorló fajok zászlóshajójaként számon tartott dunai tokfélék hosszú távú megőrzését és állományainak megerősítését szolgálja.

 

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.


www.interreg-danube.eu/measures« vissza