Hírek, események

Tájékoztató a TIR rendelet módosulásához kapcsolódó bejelentési kötelezettségről

Tájékoztató a TIR rendelet módosulásához kapcsolódó bejelentési kötelezettségről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szeretné felhíni a haltermelők figyelmét, hogy 2018. december 23-án hatályba lépett a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet módosítása, amelynek értelmében az állattartónak be kell jelentenie és az Országos Adatbázisban nyilván kell tartani mindazon haltartó tenyészeteket, amelyek halastóval rendelkeznek. 

 

A rendelet hatályba lépését megelőzően a bejelentési kötelezettség csak a harminc hektár tófelület feletti haltartó tenyészetekre vonatkozott.

 

Amennyiben Ön halastóval rendelkezik és korábban még nem jelentkezett be a Tenyészet Információs Rendszerbe haltartóként és tenyészetkóddal nem rendelkezik, akkor szíveskedjen regisztrációs kötelezettségének eleget tenni. Hagyományos úton a megyei kormányhivatalok járási vagy megyei ügyfélszolgálatán jelentheti be haltartását. A kormányhivatalok elérhetőségeit a http://www.kormanyhivatal.hu/hu honlapon megtalálja. Kötelezettségének elektronikus úton is eleget tehet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban: NÉBIH) által üzemeltetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül (https://upr.nebih.gov.hu), amennyiben rendelkezik Ügyfélkapus azonosítóval. Ha még nem rendelkezik ilyen azonosítóval, javasoljuk az Ügyfélkapu regisztrációt, amelynek segítségével tenyészetbejelentési kötelezettsége teljesítése mellett az e-ügyintézés számos egyéb lehetőségét is megismerheti, gyorsan és hatékonyan, formai hibázás nélkül intézheti élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos ügyeit. Az Ügyfélkapu regisztrációhoz itt talál segítséget: https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio. Amennyiben már rendelkezik tenyészetkóddal, de a haltartást még nem jelentette be, azt a 2153-as Tartási hely és tartás módosító lap kitöltésével teheti meg, a fentiekben említett módokon.


Bármilyen, a regisztrációt érintő kérdésével, forduljon bizalommal a NÉBIH ENAR Ügyfélszolgálatához az alábbi elérhetőségeken: 
 

• Postázási cím: NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397.
• Központi telefonszám: 06-1-336-9050
• E-mail: enarufsz@nebih.gov.hu
• Elektronikus úton a https://portal.nebih.gov.hu/enar útvonalon elérhető honlapon tájékozódhat.« vissza