Hírek, események

Térképen kereshetőek a karácsonyi halárusító pontok!

Térképen kereshetőek a karácsonyi halárusító pontok!

A karácsonyi halvásárlást segítve a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) létrehozott egy interaktív térképet, ahol a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat. A MA-HAL tagszervezetei több mint 50 településen közel 80 db halárusító ponton árusítanak friss édesvízi halfajokat a Karácsony előtti héten.

 

 

Magyarországon Karácsonykor hagyományosan az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 65-75 százalékát adja, de egyre jobban keresett az év végi ünnepekre az afrikai harcsa is. Ilyenkor felbukkannak további olyan szálkamentes halfajok, amelyek fogyasztása évközben még elenyésző, ilyen például a szürkeharcsa, a süllő és a pisztráng is. 

 

Az év végén fogy el Magyarországon az éves halfogyasztás körülbelül 30-35 százaléka. Nagy öröm számunkra, hogy folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, ami jelenleg 6.7 kg/fő/év, ez nagy előrelépés a 1990-es évekhez képest, amikor még 2 kg/fő/év körül alakult a fogyasztás, de még így is nagy elmaradásban vagyunk az EU átlagtól, ami 25 kg/fő/év.

 

Mindenki számára ismeretes, hogy a hal könnyen emészthető, magas fehérje tartalmú vitaminokban gazdag táplálék. A hal-hús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint, továbbá a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szívbeteg.
 

Karácsonyi receptfüzet letöltése



« vissza