Hírek, események

Újabb 4 évre szavaztak bizalmat a MA-HAL vezetésének

Újabb 4 évre szavaztak bizalmat a MA-HAL vezetésének

 

Az elmúlt négy és fél év a szakmaközi szervezet életében egyaránt szólt sikerekről és kudarcokról, de szerencsére azért a sikerek vannak többségben, kezdte a beszámolóját a MA-HAL közgyűlésén Dr. Németh István elnök. Hosszú tárgyalássorozat után 2016. december 16-án két jogelődszervezet, nevezetesen, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL), és a Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) összeolvadásával alakult meg a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL). 2018. április 5-én a Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet a halászati, és az akvakultúra ágazatban szakmaközi szervezetként ismerte el. Magyarországon a hetedik elismert szakmaközi szervezet a MA-HAL, míg az Európai Unión belül a MA-HAL az első szakmaközi szervezet a halászati, és az akvakultúra ágazatban.

 

A Covid-19 járvány miatt tavaly decemberben elmaradt tisztújító közgyűlést június 16-ára hívta össze a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) Rétimajorban, amelyen részt vett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, valamint Dr. Dérer István, a MOHOSZ OHSZK főigazgatója is.

 

Dr. Németh István részletesen beszámolt az elnökség elmúlt időszakban végzett munkájáról, majd felvázolta közös feladatokat a jövőre nézve.

  • A haltermelők és halfeldolgozók részére talán az a legfontosabb, hogy a most induló Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz (MAHOP 2021-2027) kialakítása megfelelő legyen, egyszerű és gyors pályázati lehetőségeket nyújtson a magyar haltermelők részére, lehetőség szerint megnövelt keretösszeggel. A beruházási támogatások mellett elengedhetetlen a halastavak ökoszisztéma szolgáltatásainak magasabb szintű elismerése az új operatív program keretén belül.
  • További közös gondolkodás és párbeszéd szükséges a halfogyasztó állatok gyérítésének kérdésében, hiszen a klímaváltozás következtében egyre nagyobb nyomás nehezedik a haltermelőkre.
  • Kiemelt feladat az ágazati marketing felerősítése, a „HalPéntek” kampány keretein belül, fontos a fiatalabb korosztályok bevonása a programba

 

A beszámolót és a szervezet 2021. évi költségvetésének elfogadását követően megtörtént a tisztségviselők megválasztása titkos szavazással.

 

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet tisztségviselőinek megválasztásának a végeredménye.

 

I. Elnökség tagjai:

 

1. Elnök: Dr. Németh István (Tógazda Zrt).                 

2. Általános elnökhelyettes: Puskás Nándor (Biharugrai Halgazdaság Kft.).                       

3. Tudományért, oktatásért, innovációért és szaktanácsadásért felelős elnökségi tag: Dr. Urbányi Béla (MATE-AKI Halg. tan.).                   

4. Természet-, és környezetvédelemért, valamint vízügyi kérdésekért felelős elnökségi tag: Dr. Szűcs István (Debreceni Egyetem). 

5. Tenyésztésért, tógazdaságért és Pontytenyésztő Tagozatért felelős elnökségi tag: Horváth Ferenc (Bocskai Halászati Kft).                       

6. Piacszervezésért, közösségi marketingért felelős elnökségi tag: Lévai Ferenc (Aranyponty Zrt)

7. Intenzív akvakultúráért felelős elnökségi tag: Radics Ferenc (Szarvas-Fish Kft).

8. Külkapcsolatokért felelős elnökségi tag: Dr. Halasi-Kovács Béla (MATE HAKI)

9. Halfeldolgozásért felelős elnökségi tag: Szilágyi Gábor (Győri HTSZ)      

                             

II. Felügyelő Bizottság

 

1. Kovács Zoltán (Tiszahalker Kft.)                             

2. Bojtárné Lukácsik Mónika (AKI)                             

3. Csoma Gábor (Fish-Coop Kft)                                 

4. Sztanó János (Szegedfish Kft)                                  

5. dr. Demeter Krisztián (Dalmand Zrt.)           

 

III. Etikai Bizottság

 

1.Dr. Bercsényi Miklós (egyéni tag)                

2.Hajtun György (egyéni tag)                                      

3.Horváth Zoltán (H&H Carpio Kft)« vissza